folder  
Kom naar de Pinksterlanddagen!
 
De Pinksterlanddagen staan voor het jaarlijkse anarchistische festival in Appelscha. Dit jaar is er weer van alles te doen, naast aandacht voor politiek is er ruimte voor natuur en cultuur, voor muziek en theater. Ook voor de kinderen is er dit jaar veel georganiseerd.

Vrijdag 21 mei
tot en met
Maandag 24 mei 1999
 

Onderwerpen dit jaar:
Politiek:
Geheelonthouding, opvoeding en leerplicht, veranderingsstrategieën, utopie en onderdrukking, Marinus van der Lubbe, EU-rot-op Keulen, verzet nucleair transport, libertair municipalisme, mannen- en vrouwenstrijd, vrije liefde.
Cultuur:
theater, muziek (diverse bands), een tentoonstelling, een bonte avond en lekker swingen.
 

Anarchisme
In het anarchisme staat vrijheid centraal. Vrijheid is echter geen absoluut maar een sociaal begrip. Niet het liberale credo - mijn vrijheid begint waar die van jou eindigt - maar het libertaire geldt: mijn vrijheid begint waar die van jou begint. Een anarchistische maatschappij is alleen mogelijk met mensen die openheid en gelijkwaardigheid nastreven. In plaats van macht en hiërarchie staat de verantwoordelijkheid van ieder individu centraal. Anarchisten steven naar leefwijzen die door alle mensen op de hele aarde, gelijktijdig en voor onbepaalde tijd geleefd kunnen worden.
Het kampeerterrein
De Pinksterlanddagen worden gehouden op het kampeerterrein Tot Vrijheidsbezinning te Appelscha. Dit is een door anarchisten gekocht terrein aan de rand van het uitgestrekte natuurgebied De Friese Wouden. Naast de 35 caravans die op het terrein staan is er ruimte voor tenten.
Veel mensen die op de camping komen waren vóór de oorlog al actief. Maar ook jongere generaties anarchisten hebben een plek. Van 1 april tot 1 oktober is de camping open en kan er gekampeerd worden. Kom ook buiten de PL 'ns langs!
 
Doe mee!
Meedoen aan de Pinksterlanddagen betekent drie dagen anarchisme in de praktijk. Strijdbaar en verrijkend. Niet alleen gericht op strijd tegen de buitenwereld maar ook bezig zijn met zaken die gevolgen hebben voor je eigen leven.

Geschiedenis
Als het streven naar een samenleving zonder macht of dwang is het anarchisme (Grieks: an-archein, zonder te heersen) van alle tijden. Sporen van 'anarchisme' zijn al te vinden in het taoïsme en het boeddhisme, in de geschriften van de Griekse Stoïcijnen en bij vroege christelijke gemeenschappen. Ook van vele ketterse bewegingen uit de Middeleeuwen kan gezegd worden dat zij de 'anarchisten' waren van hun streek en hun periode. Als een duidelijk politieke theorie en -beweging is het anarchisme een stiefdochter van de Franse Revolutie. De vrijheid, gelijkheid en broederschap waar die voor stond zou uiteindelijk, zo meenden de 'utopisten', niet door middel van, maar alleen zonder, ja, wars van alle macht verwezenlijkt kunnen worden. Vanaf 1870 bloeide zo het anarchisme of ook het vrije socialisme op, naast, soms ook tegen het socialisme van Marx c.s. In Nederland vond het aanhang in steden als Amsterdam en Zaandam, maar vooral ook onder veenarbeiders in het hoge Noorden. Onder aanvoering van 'hun' Domela Nieuwenhuis streden zij begin deze eeuw voor het 'Recht voor Allen', en dat was tegen de Kroeg, de Kerk, de Koning, de Kazerne en 't Kapitaal. Vanwege haar nadruk op vrijheid kon het anarchisme in principe nooit een gesloten denkstelsel, een ideologie worden. Het liet en laat nog altijd ruimte aan zowel politieke denkers als meer persoonlijk gerichte doeners; binnen het anarchisme is er aandacht voor én de gemeenschap én het individu. Daarom ook is het anarchisme nooit echt 'uit' geweest, heeft het zich in deze eeuw aldoor vernieuwd en verjongd. Vier generaties rebellen kunnen daar op de PL van getuigen.

Nog even wat praktische punten
  • Het kampeerterrein is antimilitaristisch en alcohol- en drugsvrij. Van de bezoekers wordt verwacht deze uitgangspunten te respecteren. Laat honden bij voorkeur thuis en/of hou ze aan de lijn. Geen honden in de gebouwen.
  • In het programma wordt ruimte gereserveerd voor allerlei activiteiten. Heb je ideeën, vertel het ons, dan kunnen we het inpassen.
  • De toegang tot de Pinksterlanddagen is 15 gulden, neem tent en slaapzak mee. Het eten wordt verzorgd door de mobiele keuken van Rampenplan. Bonnen voor ontbijt (? 4,=), avondeten (? 6,50) en lunch zijn bij de kassa te koop.
  • Auto’s kunnen niet op het terrein worden toegelaten. Parkeren is mogelijk op het weiland vóór de ingang.
  • Contactadres PL-organisatie: Postbus 1338, 3500 BH Utrecht. Telefoon: 030-2991496 Mail: pinksterlanddagen@knoware.nl. Tijdens de PL: 0516-431878
Hoe je er komt
Openbaar vervoer: vanaf NS-station Assen neem je bus 16 (elk half uur - de gele route) en stap je na ruim een half uur uit bij halte 'Duinenzathe' in Appelscha; daarna bordjes PL volgen (8 minuten lopen - de rode route).
Met de auto (de donkerblauwe route): op de N31 (Drachten - Beilen) neem je afslag Oud-Appelscha; na 1 km bij camping De Posthoorn ga je rechts; vóór de bocht naar links draai je het zandpad op; na 200 meter weer rechts (schelpenpad).
Adres: Aekingaweg 1a, Appelscha, 0516-431878.

De Pinksterlanddagen
De eerste Pinksterlanddagen werden in 1931 gehouden, vanaf 1934 op het kampeerterrein 'Tot Vrijheidsbezinning'. De Pinksterlanddagen trekken jaarlijks ruim 500 bezoekers. Naast oude thema's als antimilitarisme, anti-kapitalisme, antifascisme, arbeid en vrije liefde zijn er de laatste tientallen jaren flink wat thema's bijgekomen. Denk aan anti-kernenergie, milieustrijd, en feminisme. Relatief nieuw op de PL zijn mannenstrijd, potten- en flikkerstrijd, transgenderstrijd en dierenstrijd.

Om de dagen goed te laten verlopen zoeken we voor allerhande taken nog mensen. Meld je aan!