Pinksterlanddagen 1998 - Introductie
Intro

Nadat de oude voorbereidingsgroep zich bijna tien jaar had ingezet gooiden zij het bijltje er in 1996 allemaal bij neer. Als nieuwelingen in het vak kwamen wij in september 1996 voor het eerst bij elkaar en vanaf het begin was ons enthousiasme groot. De ambitie om de PL dat jaar tot een goed einde te brengen is in de loop van dat jaar alleen maar toegenomen. Het was een uitdaging een festival te mogen organiseren dat al zo'n lange traditie kent (vanaf 1934 op de camping tot vrijheidsbezinning) en dat voor het anarchisme zo'n belangrijke betekenis heeft.
Het is nu een jaar later en de voorbereidingen voor de PL 1998 berusten alweer bij een andere groep. Hierin zitten (gelukkig) twee mensen uit de groep van 1997 (Mikkie en Michèl) en de werkwijze is min of meer hetzelfde gebleven. Een verschil met vorig jaar is dat we dit jaar geheel zelf verantwoordelijk zijn voor de financiën en er geen ouderen van de camping bij de vergaderingen aanwezig zijn.
Het anarchisme staat voor maatschappelijke strijd maar is vooral ook een manier van leven. We wilden daarom een festival waar niet alleen de grote boze buitenwereld aan bod komt maar ook onze eigen leventjes. Oordeel zelf maar of we daar qua programma in zijn geslaagd. Verder huldigen we het principe van ieder wat wils. Politiek of cultureel, met de kinderen of de hele dag lui op je kont, de PL is voor iedereen die meent iets met anarchisme of anarchisten van doen te hebben.

Michèl

P.S. Deze reader is een speciale uitgave van "De Vrije". Wist je dat dit blad dit jaar precies 100 jaar bestaat en nog is opgericht door ons aller Domela Nieuwenhuis?Pinksterlanddagen


29, 30, 31 mei en 1 juni 1998

Politiek, uitwisseling, ontmoeting ...
De term Pinksterlanddagen staat voor het jaarlijkse anarchistische festival in Appelscha. Als ontmoetingsplaats een must voor anarchisten en andere linksradicale mensen. Ook dit jaar zullen veel mensen hun bijdrage leveren en is er van alles te doen. Naast gepraat is er muziek, theater, swingen, veel stands, sport en een leuk kinderprogramma.


MACHT
MAAKT
MEER
KAPOT
DAN JE
LIEF ISPinksterlanddagen 1998
Anarchistische stromingen tussen theorie en praktijk
Anarchisme en spiritualiteit
Anarchafeminisme
Feministische mannenstrijd
Alternatieve banen/projectenmarkt
100 jaar vrije socialist
Libertair municipalisme
Anti-auwto campagne (onder voorbehoud)
Vrije liefde als ideaal
Landelijke Vookoo-bijeenkomst
Internet
Anarchisme en natuurbeheer (vervolg '97)

Rond ieder thema zullen er lezingen, (forum)discussies en/of werkgroepen zijn. Op de alternatieve banen-/projectenmarkt zullen bestaande en (nog) niet bestaande groepen andere mensen voor hun activiteiten proberen te interesseren.

Kamperen op de 'Kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning'
De PL is een grootscheeps kampeergebeuren. Honderden mensen staan met hun tentjes dicht bij elkaar en lopen heen en weer naar de zalen en tenten waar het programma zich afspeelt. Elke dag kookt de mobiele keuken van Rampenplan een veganistische en biologische hap en wordt er voor ontbijt gezorgd. De dagen staan dit jaar (op veler verzoek) in het teken van het anarchisme zelf. Vanuit diverse invalshoeken zal het anarchisme worden belicht: geschiedenis, diverse stromingen en actualiteit. Om een droog-theoretische stammenstrijd te voorkomen kiezen we voor een persoonlijke benadering: wat betekent anarchisme voor je en hoe bereik je dat je theorie en praktijk op elkaar kunnen aansluiten.
Het tweede thema is anarchisme & spiritualiteit. Hoe kunnen mensen die twee met elkaar verenigen en waar sluiten ze elkaar uit? Naast deze thema's komt er een vervolg op enkele thema's van vorig jaar: anarchafeminisme, feministische mannenstrijd, vrije liefde en natuurbeheer. Verder vieren we het 100 jarig bestaan van De Vrije Socialist (tijdschrift). Er zullen twee bijeenkomsten plaatsvinden van de landelijke Vookoo's en de anti-auwto campagne. De alternatieve banen-/projectenmarkt is bedoeld om mensen kennis te laten nemen van allerlei organisaties/groepen/projecten binnen de beweging. Mensen die hieraan willen deelnemen kunnen zich melden (vóór 1 mei).
In het programma wordt ruimte opengehouden voor andere activiteiten. Van tevoren melden bij de organisatie maakt afstemming op de rest van het programma mogelijk. Videosets zijn aanwezig.

Wat is anarchisme
In het anarchisme staat individuele ontplooiing centraal, maar die is ondenkbaar zonder andere mensen. Dus niet het liberale credo: mijn vrijheid eindigt waar die van jou begint; maar het libertaire: mijn vrijheid begint waar die van jou begint. Leven is altijd samenleven; vrijheid is geen absoluut maar een sociaal begrip. In het anarchisme gaat het om een manier van samenleven die niet gebaseerd is op macht, hiërarchie en dwang, maar op openheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid. Een anarchistische maatschappij is alleen mogelijk met mensen die deze waarden nastreven en kan daarom niet van bovenaf worden opgelegd.
Op basis van anarchistische waarden als gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid, ook ten opzichte van mensen aan de andere kant van de wereld en toekomstige generaties, streven anarchisten naar leefwijzen die door alle mensen op de hele aarde, gelijktijdig en voor onbepaalde tijd kunnen worden geleefd. Belangrijk in het anarchisme zijn daarom begrippen als verbondenheid en duurzaamheid.

De Pinksterlanddagen vroeger en nu
De eerste Pinksterlanddagen werden in 1931 gehouden, vanaf 1934 op de camping in Appelscha. Direct vanaf het begin waren de Pinksterlanddagen een levendig anarchistisch gebeuren en een belangrijk ontmoetingspunt waar mensen uit het hele land (op de fiets of lopend) naar toe kwamen. Tegenwoordig trekken de Pinksterlanddagen jaarlijks ruim 400 mensen. Naast oude thema's als antimilitarisme, antikapitalisme, antifascisme, arbeid en vrije liefde zijn er de laatste tientallen jaren flink wat thema's bijgekomen. Oorspronkelijk waren dat de thema's van de zogenaamde 'nieuwe sociale bewegingen' die eind jaren '70, begin jaren '80 hoogtij vierden. Denk aan antikernenergie, milieustrijd en feminisme. De laatste jaren is daar potten- en flikkerstrijd bij gekomen. Ook uitkeringsstrijd en dierenstrijd staan regelmatig op het programma.

Kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning
De Pinksterlanddagen worden gehouden op het Kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning te Appelscha (zie kaartje). Op deze kleine camping staan mensen die vóór de oorlog al actief waren. Later zijn er ook veel jongeren op het terrein komen staan. Van 1 april tot 1 oktober is de camping open en kan er gekampeerd worden.

Vervoer Met de trein naar Assen; verder met de bus lijn 16 richting Heerenveen (elk half uur); uitstappen in Appelscha bij halte Café Hulst; daarna bordjes PL volgen (20 minuten lopen). Met de auto via de N31 (Drachten - Beilen); afslag Oud-Appelscha; na 1 km bij camping De Posthoorn rechts; vóór de bocht links het zandpad op; na 200 meter weer rechts (schelpenpad). Adres: Aekingaweg 1a, Appelscha - 0516-431878.

Nog even wat praktische punten De toegang is 15 gulden, neem tent en slaapzak mee.
Het kampeerterrein is antimilitaristisch en alcohol- en drugsvrij, van de bezoekers wordt verwacht deze uitgangspunten te respecteren. Niet roken in de gebouwen. Honden bij voorkeur thuis laten of aan de lijn houden. Geen honden in de gebouwen.
Veel mensen willen 's nachts graag slapen. Daarom absoluut geen lawaai meer op het voetbalveld na 12 uur. Denk ook aan de kinderen.
Het avondeten en het ontbijt worden verzorgd door de mobiele keuken van Rampenplan uit Sittard. Bij de kassa kunnen bonnen worden gekocht voor avondeten (fl. 6,50) en ontbijt (fl. 4,=). In de kantine en in de stand van De Breedbekkikker uit Utrecht zijn tevens diverse hapjes, soep, brood, beleg, koffie, thee, e.d. te verkrijgen.
Het definitieve programma is te vinden in: Ravage, Buiten de Orde en De Nar. Er is een apart programma voor de kinderen en een kinderspeeltent voor de allerkleinsten. Zie ook: http://www.knoware.nl/users/isja/appelscha.
Om de dagen goed te laten verlopen zoeken we voor allerhande taken nog mensen voor het PL-team. Meld je aan!

Contactadres: Surinamestraat 51, 3531 KJ, Utrecht. Hier kunnen vanaf 1 april folders, affiches en het definitieve programma worden aangevraagd. Email: Pinksterlanddagen@knoware.nl.
Website: http://www.knoware.nl/users/isja/appelscha
Telefoon: 030-2990256 (tot 28 mei). Tijdens de dagen: 0516-431878.