Organisatie Pinksterlanddagen 2004 van start gegaan

Van 28 tot en met 31 mei 2004

Programma Pinksterlanddagen 2004 nagenoeg rond.

Het programma voor de Pinksterlanddagen die traditiegetrouw in het Friese Appelscha plaatsvinden is nagenoeg rond. Hoogtepunten dit jaar zijn de komst van Israëlische anarchisten en de oud-Spanjestrijder Abel Paz. De Israëliërs ageren samen met Palestijnse bewoners tegen de muur waarmee de regering terroristen denkt af te schrikken. Deze ‘Anarchists against de Wall’ hebben vanaf eind 2003 voortdurend actie gevoerd. Daarbij vielen zwaargewonden te betreuren als gevolg van beschietingen van het leger. Abel Paz geldt als de belangrijkste historicus over de Spaanse Burgeroorlog van anarchistische huize. De inmiddels 83-jarige Paz was actief in de periode van de burgeroorlog (’36-’39) en zat vervolgens jarenlang vast in de kerkers van Franco. Paz schreef ondermeer over de bekende voorman Durutti en is de laatste jaren voortdurend op pad om de jongere generaties van zijn ervaringen op de hoogte te stellen.

Voorts presenteert het Dierenbevrijdingsfront het nieuwe dierenrechtenmagazine ‘Change’, organiseert Basta een program rond de Europese Unie, besteedt de Anarchistische Groep Amsterdam aandacht aan politieke gevangenen, en vinden er een drietal lezingen plaats. Ron Blom die onlangs een dissertatie over het verzet van soldaten in de Eerste Wereldoorlog afrondde, verhaalt over de rol van anarchisten in deze periode. Het verzet van Nederlandse anarchisten in de Tweede Wereldoorlog is het onderwerp van Arie Hazekamp. Iris Schutte publiceerde onlangs het fraaie boekwerk ‘Interfering’ dat handelt over interventies in de publieke ruimte.

Het cultureel program is gevulde met optredens van de veelzijdige bands René Biname (Belgie) en het Franse WAK. Een keur aan dichters geeft acte de presence, en diverse films worden vertoond. Uiteraard ontbreekt de Bonte Avond niet waar iedereen een steentje aan kan bijdragen. Organic Chaos draait een videoprogramma en Itakha neemt haar tentoonstelling over anarchisme mee.

Uiteraard verzorgt Rampenplan de warme hap en is er in de kantine biologische waar te koop waaronder brood. De theetent uit Wageningen en een initiatief uit Amsterdam verzorgen hapjes voor tussendoor. En als klap op de vuurpijl is er een op zonne-energie werkende ijscokraam aanwezig die veganistisch ijs tegen schappelijke prijzen verkoopt.

De toegang van de Pinksterlanddagen bedraagt slechts 10 euro. Neem je tent en slaapspullen mee. Het festival vindt plaats op het terrein ‘tot Vrijheidsbezinning’, Aekingaweg 1a in appelscha. Bereikbaar met buslijn 16 vanuit Heerenveen en Assen (uitstappen halte kamelenmarkt) en met de auto via de N31.