home>inhoud reader>Adbusten

Reader PL 2005

 

Workshop Adbusten

door De Wereld Is Niet Te Koop

De Wereld Is Niet Te Koop (DWINTK), actiegroep voor een andere globalisering, organiseert tijdens de Pinksterlanddagen workshops voor iedereen die meer wil met het fenomeen adbusten. Als antireclame voor, en als creatieve actievorm tégen de voortwoekerende vercommercialisering van onze (belevings)wereld heeft adbusting veel potentie, ook in Nederland. We hopen hier met deze workshops een impuls aan te geven en vooral diegenen die aan de slag willen bij elkaar te brengen.

Waarom adbusten?

In feite gaat het met adbusten, het ‘breken van reclame’, om de vraag of reclamemakers het recht hebben elke hoek van onze psychische en fysieke omgeving binnen te dringen. Het gaat om de effecten van marketing op de openbare ruimte, culturele vrijheid, democratie en uiteraard de mens en diens belevingswereld. Adbusters, activisten die graag reclames breken, zijn doorgaans van mening dat de mens en het publieke domein andere impulsen nodig hebben dan reclame.

Hoe adbusten?

- Research: Bedrijven doen altijd hun best een positief imago neer te zetten. Maar wie even op internet gaat grasduinen, komt erachter dat die glimmende buitenkant een hoop lelijks kan verbergen. Die informatie is onmisbaar om goede adbusts te maken en daarom is research onlosmakelijk met adbusten verbonden.
- Creatief met reclame: Achter je computer kun je met fantastische programma’s fantastische adbusts maken van een reclame die toevallig op de voorpagina van je krant stond. Maar ook met viltstift en papierknutsels kom je een heel eind. De crux van de adbust zit ‘m in je boodschap. Eén woord veranderen in een reclame kan genoeg zijn. Soms moet je een geheel nieuwe reclame ontwerpen. Het begint dus bij de vraag wat je wil zeggen en waarom. Dat is iedere keer weer voer voor discussie want de grenzen van adbusten zijn door niemand bepaald.

Nieuwe adbustvorm: PlayMark (PM)

PlayMark (PM) is de tegenhanger van TradeMark (TM) zoals we dat in de hoekjes van reclames, bij logo’s en slogans aantreffen. Het is een uit tape getrokken speelveld aangebracht op reclamebillboards van 2,5 bij 3,5 meter. PlayMark is een protest tegen de vercommercialisering van de publieke ruimte en een pleidooi voor de spelende mens tegenover de kopende mens.
De spelende mens (homo ludens) is volgens Johan Huizinga, cultuurfilosoof, een belangrijk element van een vitale cultuur. Zodra spel ontbreekt of minder aanwezig is, dan gaat het bergafwaarts met die cultuur. Reclame beperkt ons in onze creativiteit en een manier om daarmee af te rekenen is SPEL in te zetten. Spel als alternatief voor vandalisme bijvoorbeeld. PlayMark is de vleesgeworden vorm van deze afrekening. Het is een oerdegelijke, makkelijk uit te voeren en welhaast universele vorm van adbusten. PM is een speelveld, een expositieruimte en een logo want logo’s gaan immers over identiteit. PM heeft als ondertitel ‘International Logo for Billboard Resistance’ (ILBR). Het ontwerp van PM is zeer strak om het vaak visuele geweld, de kracht van beelden en kleuren in reclame, te kunnen doorbreken.

Meer info:
[www.anderewereld.nl] (DWINTK)
[playmark.org]
[www.subvertise.nl] NEW!
[www.adbusters.org]

[inhoud reader]
[home]