home>inhoud reader>vluchtelingenbeleid

Reader PL 2005

 

Inleiding thema vluchtelingenbeleid op zaterdag

Solidariteit met mensen zonder papieren.
De strijd tegen uitzetbajessen en het racistische overheidsbeleid

Het zal niemand zijn ontgaan dat er de afgelopen jaren een ijzige wind over het Nederlandse polderlandschap is gaan waaien.
Of het nou Geert Wilders en Nieuw Rechts zijn of nazi-skins die brandbomen gooien, de gevestigde politieke partijen doen net zo hard mee het maatschappelijk klimaat te verharden. Alleen al de totaal bizarre situatie dat er in Nederland duizenden mensen zitten opgesloten in de meest erbarmelijke omstandigheden omdat ze niet over de juiste papieren beschikken, moet ons als anarchisten en activisten toch niet koud laten. Daarom vinden wij dat het noodzakelijk is dat er op de Pinksterlanddagen mensen met verschillende achtergronden samen een duidelijk verhaal kunnen vertellen over de situatie en de realiteit van deze mensen die door de overheid worden uitgebuit, uitgesloten, opgesloten en daarna worden uitgezet.
De Pinksterlanddagen zijn een ontmoetingsplek van activisten uit heel het land en het is dan ook een uitstekend moment om eens samen dieper op deze materie in te gaan. Hoe kunnen we lokaal mensen zonder papieren ondersteunen? En hoe kunnen we in landelijk verband gezamenlijk acties ondernemen en campagnes starten?
Mensen zullen misschien wat veel informatie te verwerken krijgen maar hopelijk ook inspiratie opdoen om terug in hun stad, dorp of buurt actief worden of blijven om solidariteit in praktijk om te zetten. Het kan zijn dat op de PL het definitieve programma er iets anders uitziet, dus hou het programma in de gaten!

Eerste spreker is Wim van Van Harte Pardon/Groningen
Van Harte Pardon vertelt over de ontwikkelingen bij de overheid ten aanzien van vluchtelingen en hoe in de praktijk grote groepen mensen zonder papieren worden uitgesloten. Vervolgens zullen er voorbeelden van steun aan mensen zonder papieren uit de eigen actiepraktijk gegeven worden.

Tweede spreker is Harry van de Fabel van de Illegaal
Hij zal gaan vertellen wie de mensen zijn die in de uitzet/vreemdelingen bajessen zijn, hoe zij b.v. door razzia's en overheidscontrole daar terecht zijn gekomen, hoe die vreemdelingenbajessen werken, hoe de omstandigheden daar zijn en welke particuliere bedrijven erbij betrokken zijn, zoals b.v. het beveiligingsbedrijf Securicor en de cateraar Sodexho.

Derde spreker (o.v.b.)
Er zijn meerdere initiatieven geweest om lawaai- en andere acties te voeren bij uitzetbajessen. Ook werd het uitzetcentrum van Schiphol bezet. Over dergelijke acties gaan enkele mensen spreken. Waarom onderneemt men deze acties en wat komt daarbij kijken? Hoe zou je het beste bij jou in de buurt met een kleine groep mensen het uitzetbeleid kunnen saboteren?

Eerste workshop.
Als afsluiting is er een workshop die de basis moet gaan vormen om over een langere termijn de uitzetbajessen te bestrijden vanuit verschillende (invals)hoeken. Wij dachten dat de nadruk zou kunnen liggen op de aanpak van de private bedrijven waaraan verschillende 'diensten' binnen de bajessen zijn uitbesteed. Te denken valt dus aan Securicor. Dat bedrijf heeft immers vestigingen in het hele land.

Tweede workshop
In Amsterdam zijn de mensen van steuncomité Vrouwen Zonder Verblijfvergunning al jaren mensen zonder papieren in praktische zin aan het ondersteunen. Denk hierbij aan huisvesting, medische zorg, informeel werk, kinderopvang e.d. Zij hebben dan ook een schat aan ervaringen en willen die graag delen door middel van deze workshop met mensen die er meer over willen weten. Ook willen ze natuurlijk ervaringen van andere groepen en individuen horen.

[inhoud reader]
[home]