Pinksterlanddagen 2005 begonnen!


Van 13 tot en met 16 mei 2005

Luister [hier] nu live naar Radio PL!

Van vrijdag 13 mei tot en met maandag 16 mei vinden in het Friese Appelscha de Pinksterlanddagen plaats. Deze jaarlijkse manifestatie van de anarchistische beweging in Nederland vindt al vanaf 1934 plaats op het eigen terrein ‘tot Vrijheidsbezinning’. Appelscha was in die tijd een veendorp dat een bolwerk vormde van opstandigheid en anarchisme, maar staat tegenwoordig eerder bekend vanwege de prachtige bossen en het minipretpark. Behalve bij anarchisten dan toch.
Anno 2005 vormen de Pinksterlanddagen nog altijd een bijzondere ontmoetingsplek, waar gemiddeld zo'n 500 anarchisten en sympathisanten van allerlei leeftijden en leefstijlen elkaar weten te vinden. En naast de boswandelingen, politieke ontmoetingen en de hereniging van oude vrienden staat er ook nog eens een stevig inhoudelijk en cultureel programma klaar!

Concludeerde de AIVD in haar jaarverslag 2004 dat activistisch Nederland te maken kreeg met een groeiende moedeloosheid en lethargie, het programma voor de Pinksterlanddagen bewijst het tegendeel. Dat zit namelijk weer bomvol.

Drie grote thema’s, te weten het vluchtelingenbeleid, het woonbeleid en groen anarchisme domineren deze 72-ste editie.
Op het programma staan naast deze drie thema's onder andere een debat over de multiculturele samenleving en workshops rond adbusten, antipsychiatrie, anarcho-herbalism, nieuwe actiemethoden en lichamelijk verzet. De historische lezing handelt dit jaar, 60 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, over de Duitse vluchtelingen van anarchistische huize die na 1933 naar Nederland kwamen.

Het cultureel programma is gevuld met optredens van verschillende bands. Bijzonder is de aanwezigheid van zangeres Aisha, die als Afrikaans-Amerikaans activiste stateloos is geraakt en voor het eerst in Nederland optreedt. Organic Chaos draait een videoprogramma en de tentoonstelling “Show Your Hope” doet de Pinksterlanddagen aan. Dit betreft een rondreizende expositie waarin meer dan 80 schilders participeren door een paneel van 35 x 25 centimeter te doneren.

Voor de groeiende groep jongeren in de middelbare schoolleeftijd is er een eigen programma. Die zijn immers veel te oud voor het kinderprogramma en veel te cool voor het gezeur van ouwe lullen (m/v). Het jongerenprogramma bestaat uit een discussieronde en workshops (video maken, actietheater, teksten schrijven en spandoeken schilderen).

Daarnaast is er als vanouds een kinderprogramma voor kinderen in de leeftijd van de basisschool, met dit jaar als thema “De wereld is een circus”. Er staan circus- en jongleerworkshops, een verhalenverteller, een speurtocht en een levend spel op je te wachten.

Op initiatief van Radio ZRA (ZwartRood Actief) komen er dit jaar live [radio] uitzendingen vanaf de Pinksterlanddagen.
Verder zullen er dit jaar voor het eerst veganistische hapjes verzorgd worden door de vrienden van actiecampagne Koen, komt de ijscokraam opnieuw naar de PL en gaat Rampenplan als vanouds het warme eten bereiden.
Niet weg te denken zijn uiteraard de boekenmarkt en de stands. Willen de groepen en organisaties die standruimte willen hebben zich even [aanmelden]?

De Pinksterlanddagen vinden plaats van vrijdag 13 tot en met maandag 16 mei 2005 op het anarchistische, alcoholvrije kampeerterrein 'Ter Vrijheidsbezinning', Aekingaweg 1a in Appelscha. Bereikbaar met buslijn 16 vanuit Heerenveen en Assen (uitstappen halte Café Hulst. Let op: de halte bij de kamelenmarkt is opgeheven!) en met de auto via de N31. De dagen kosten slechts 10 euro en dat is inclusief kamperen. Vergeet dus je kampeerspullen niet!

De voorbereidingsgroep roept groepen en personen die een bijdrage willen leveren aan de Pinksterlanddagen 2005 op om zich op de camping aan te melden.
We hebben met name mensen nodig voor het opbouwen. Ook zijn we erg blij met je als je zoveel mogelijk lakens en verf meeneemt, voor spandoeken.

Spandoeken waarvoor? Kom kijken en je weet het!


[home]