Praktisch

Datum

De Pinksterlanddagen (PL) vindt elk jaar plaats op het Pinksterweekend. In 2024 is dat 17, 18 en 19 mei.

Het programma begint op vrijdagavond, in de middag kun je al komen en je tent opzetten. Op zaterdag en zondag zijn er workshops, lezingen, documentaires en nog veel meer! Op de maandagochtend is er een evaluatie waarna we met z’n allen gaan opruimen.

Locatie

De Pinksterlanddagen vinden ook dit jaar weer plaats op het kampeerterrein ‘tot Vrijheidsbezinning’, Aekingaweg 1a in Appelscha.

Bereikbaarheid

Het terrein is per openbaar vervoer bereikbaar met de bus vanaf de NS-stations Assen en Heerenveen. Parkeren is mogelijk op het weiland vóór de ingang. Dit staat duidelijk aangegeven.

Toegankelijkheid:

Om op de camping te komen moet je over een onverharde, onverlichte weg: een zandpad. Het campingterrein is ongelijk en van gras. Kleine stukjes zijn betegeld, zoals rondom de kantine en het toiletgebouw. Er zijn geen paden. In het huisje is een ruime badkamer met armsteunen en douchestoel aanwezig. De drempel naar het huisje en naar de kantine is ongeveer 10-15cm.

De meeste workshops zijn binnen in de grote zaal van de kantine en in de gymzaal. Een deel is buiten in een tent. Sommige workshops zijn in het Nederlands. Andere in het Engels. Mocht je fluistervertaling willen, laat dat dan weten aan het begin van de workshop.

Heb je even behoefte aan wat rust om je heen? Er is geen prikkelarme ruimte, maar de camping is omringd door een groot bos, waar je heerlijk kunt bijkomen en genieten van de natuur.

Andere handige weetjes:

– De wc’s/douches zijn genderneutraal en er liggen wat menstruatieproducten

– Er is een badkamer met wc steunen en douchestoel in het huisje.

– Als je allergiëen hebt kun je dit doorgeven aan de Rampenplan keuken. Al het eten is in ieder geval veganistisch.

– Bij Covid-19 klachten is het fijn om een zelftest te doen. Is die positief, of heb je veel klachten die wijzen op een ander virus, blijf dan thuis.

Kosten

Net zoals voorheen jaar zal de entree op donatie zijn. We willen hiermee het festival zo toegankelijk mogelijk houden, ook als je minder te besteden hebt. Als je het kunt missen, vragen we je om de richtprijs te doneren (of iets extra ter compensatie voor degenen die dit niet kunnen). De richtprijs voor één dag is €12,50 en voor het hele weekend €20,-. 

Dit bedrag gaat voor een deel naar de camping (toeristenbelasting voor elke kampeerder), de huur van het huisje, het veld van de boer, de reiskosten van mensen die een programmaonderdeel verzorgen, afval en voorzieningen.

Eten tijdens de PL

Het avondeten zal verzorgd worden door Rampenplan, een collectief dat dit al vele jaren doet. De wortels van dit collectief liggen in het begin van de jaren ‘80: de tijd van de grote acties en blokkades bij kerncentrales. Vanuit die acties ontstond een mobiele vegetarische keuken, die sindsdien door heel Europa bij diverse gelegenheden zoals demonstraties, fiets-/wandeltochten en congressen grote groepen mensen verantwoord (biologisch & veganistisch) voedsel heeft voorgeschoteld.

Rampenplan kan altijd hulp gebruiken, dus mocht je willen dan kun je langs de keuken lopen en aanbieden om een handje te helpen.

De bonnen voor het avondeten kun je bij de entreecaravan kopen, het liefst vroeg op de dag. Rampenplan weet dan voor hoeveel mensen ze die dag moeten koken. De etensbonnen hebben een soliprijs van 4 euro of 7,50. De kostprijs hiervan zit in het midden, dus we willen mensen met minder financiele middelen tegemoet komen en we hopen dat wie dat kan iets extra’s wil doen zodat het compenseert.

Belangrijke spelregels tijdens de PL

  • De PL is alleen mogelijk als iedereen mee helpt. Je kunt dit doen door het terrein schoon te houden, een workshop geven, Rampenplan helpen met snijden van de groenten en de afwas doen, of bijvoorbeeld een radio uitzending maken of een lied zingen.
  • Het kampeerterrein is antimilitaristisch en alcohol- en drugsvrij. Van de bezoekers wordt verwacht deze uitgangspunten te respecteren.
  • Laat honden thuis.
  • Auto’s kunnen niet op het terrein worden toegelaten.
  • Breng je eigen tent mee!

De voorbereidingsgroep is bereikbaar via pl[at]puscii.nl